TV2 og The Julekalender

Da The Julekalender dukket opp på norke fjernsyn i 1994 var det første gang vi fikk se en litt mer voksen og humoristisk tilnærming til en adventsserie. De fleste hadde bare to kanaler, og serien ble allemannseie, og julens store snakkis. Serien banet vei for andre humorserier, og NRK mistet monoplet de hadde på serier som ledet opp mot høytiden.

For TV 2 har The Julekalender vært en kjempesuksess, og formatet med korte episoder ga dem muligheten til å selge verdifiulle reklamespotter. Episodene gikk i reprise senere på kvelden, og serien har også blitt sendt igjen flere ganger i årene som fulgte.

En del av historien til TV 2

Da TV 2 startet med kommersielle TV-sendinger i Norge i 1992, var det viktig for dem å være noe annet enn NRK, som ble ansett som gammeldags og kjedelig. De første to årene hadde de ingen betydningsfull opptakt til høytiden.

Det var selvfølgelig markedsandeler å hente, og med The Julekalender opplevde de omtrent på daglig basis at de fikk over en million seere, noe som de tidligere ikke opplevde så alt for ofte. Serien var en udiskutabel suksess.

Hvem spilte i The Julekalender?

De tre nissene, samt ekteparet Sand og den onde nåsåen Benny ble gitt liv av den erfarne trønderske trioen The Travellin’ Strawberries, i flere roller hver.

  • Tore Johansen som Hansi og Gjertrud Sand
  • Ivar Gafseth som Gynter og Olaf Sand
  • Erling Mylius som Fritz og nåsåen Benny

Grunnlag for suksess

The Julekalender var kanskje den første humor-adventsserien med språkforvirring, men allerede året etter fikk vi se en annen variant, da sunnmørsbandet Brazz Bros laget adventsserien Julefergå. Her gikk det på spansk-engelsk, og serien ble dessverre ikke like godt mottatt.

The Travellin’ Strawberries prøvde seg med serien Prinsesse Gullhår og de Tre Omreisende Trubadurer som gikk på TV2 i påsken 1997. Denne ble dessverre ikke godt mottatt, og verken anmeldere eller seere vasærlig begeistret. En reprise av The Julekalender var å foretrekke, og TV2 sendte serien om igjen den julen.

travellin strawberries