The Julekalender

I Norge har det lenge vært tradisjon for å ha adventsserier for barn på TV, i form av en julekalender der det kom en ny episode hver dag frem mot jul. Da TV2 kom på banen på nittitallet så de behovet for en litt annerledes vri på dette, og det banet vei for humorserien The Julekalender, hvor vi møter Hansi, Gynter og Fritz. De er tre språkforvirrede nisser som har blitt sendt ut av den gamle nissen Gammel Nok for å finne nøkkelen til Den Store Kloke boka.

Nissene flyr til Norge, hvor de raskt finner både boka og nøkkelen. Dessverre er propellen på flyet skadet, og de blir sittende fast i Trøndelag, der de må beskytte boka fra en nåså, en ond skapning som kan ta menneskeform.

 

travellin strawberries

Konserter

De som har vært og de som kommer.

travellin strawberries

Travellin' Strawberries

Historien om bandet og medlemmene

travellin strawberries

Bloggpostene

Aktuelle bloggposter om Travellin 'Strawberries.

Bli med The Julekalender til Trøndelag

Parallelt med historien om nissene som prøver å komme seg hjem, møter vi det trønderske ekteparet Olaf og Gjertrud, som får besøk av Benny, en nåså som har forkledd seg som en forretningsreisende fra Oslo.

Han er på jakt etter Den Store Kloke Boka, og forteller dem at bilen hans har brutt sammen. Han får overnatte, og nye forviklinger oppstår daglig, slik at han kan bli værende og lete etter boka, som han vet er gjemt et eller annet sted i nærheten av gården.

Av The Travellin' Strawberries

The Julekalender kom på TV i 1994, og er i stor grad basert på den danske serien med samme navn som kom i 1991. Serien ble tilpasset norsk av gruppen The Travellin’ Strawberries, som består av Ivar Gafseth, Erling Mylius og Tore Johansen. Travellin’ Strawberries konsert er også noe av det gruppen var aktive med etter The Julekalender.

I serien spiller disse tre nisser, og parallelt har de også rollene som ekteparet Olaf og Gjertrud, og nåsåen Benny. Der nissene knoter med en merkelig blanding av engelsk og norsk, underholder det trønderske ekteparet seerne med spenstige trønderske uttrykk som man kunne høre folk more seg med overalt vinteren 94-95.

 

En julekalender som banet vei for nye serier

Før The Julekalender var adventsserier stort sett koselige ting for barn, men i årene etter så vi mange gode eksempler på humoristiske serier. Allerede i 1995 så vi den sunnmørske serien Juleferga. Der fikk vi se jazzorkesteret Brazz Bros i rollene som tre spanske sjømenn som hadde overlevd i en luftboble under vann, mens de prøver å signalisere til ferga som passerer over dem for å få hjelp.

The Julekalender ble en stor suksess, og gått i reprise på TV2 flere ganger siden. Det var den første formen for julekalender som ble sendt på reklamefinansiert TV i Norge, og den banet vei for spin-off produkter som Olaf Sands Rifla Potetflak, som sponsoren KIMs Potetgull solgte i store mengder både jula ’94 og senere år når serien gikk i reprise.